Školení eduScrum for youth work

publikováno 24. 8. 2021

Zajímáte se o inovace v neformálním vzdělávání v práci s mládeží? Pak jste již možná slyšeli o metodě eduScrum. Ve zkratce, eduScrum je rámec a metodologie, která je inspirována IT agilnímu projektovému řízení Scrum a adaptována pro potřeby vzdělávání ve školách. Studenti díky němu mohou efektivně a zároveň kreativně dosahovat učebních cílů a též osobnostního růstu na nejvyšší možné úrovni. Studenti plánují a vymezují své vlastní aktivity a zároveň sledují a ovládají vlastní pokrok. Učitel určuje obsah, koučuje a uděluje rady.

V ANEV jsme se s touto metodou seznámili a zjistili, že se perfektně hodí i pro práci s mládeží, zvlášť, pokud pracujete s mladými lidmi na různých projektech a chcete, aby v týmech fungovali samostatně a dokázali plánovat a postupně dosahovat stanovených cílů a současně si rozvíjeli měkké dovednosti.

Zní to zajímavě? Chcete-li se o eduScrum dozvědět více, rezervujte si ve vašich diářích termín 12. – 14.11.2021. V těchto dnech bude totiž probíhat školení ve spolupráci ANEV a Marka Postemana, člena mezinárodní sítě školitelů eduScrum, s Jolanou Dočkalovou, která propojí principy eduScrum s kontextem neformálního vzdělávání a koučinku v práci s mládeží. 

Školení bude probíhat v angličtině, 2 dny z uvedené doby jsou akreditovány MŠMT.

Cíle:

    • Přinést další inspiraci do praxe pracovníků s mládeží
    • Zjistit, co je eduScrum a jak se dá využít při aktivitách pro děti a mládež
    • Během školení připravit a poté zrealizovat vzdělávací projekt na základě metodologie eduScrum
    • Zažít přístup, který je postavený na spolupráci mezi vámi (týmem/organizátory/pracovníky) a účastníky a posiluje motivaci k učení
    • Získat další podporu při práci se skupinou

Nejde tedy jen o školení, následovat bude i mentoring a společné sdílení zkušeností po otestování aktivity ve vaší praxi.

“eduScrum dává spolupráci křídla.”

“Bude vás bavit učit se a společně vytvářet aktivity.”

Témata programu:

  • Co je eduScrum a jak funguje při vzdělávání mladých
  • Praktické vyzkoušení si eduScrumu
  • Jak eduScrum využít ve své praxi
  • Jak podporovat efektivní spolupráci mezi účastníky
  • Individuální konzultace
  • Jak vytvořit bezpečné prostředí podporující učení
  • Koučovací přístup v práci s mládeží
  • Jak využívat koučovací otázky pro týmovou spolupráci?

Cílová skupina

  • Školení bude pro skupinu 12 účastníků z ČR a Slovenska
  • Zúčastnit by se měli pracovníci s mládeží (youth workers) s alespoň 2 letou praxí
  • Je důležité, aby účastníci v současnosti pracovali s mládeží a mohli eduScrum přidat do své praxe
  • Přednost budou mít bývalí účastníci školení Marker CS a Vypsaná Fixa

Přihlášky: 

Přihlášku vyplňte nejpozději do 5. listopadu 2021.

Přihlásit se

Praktické:

Termín: 12. – 14.11.2021

První den – začátek programu v 9:30 (je možný příjezd i o den dříve)

Poslední den – program do 14:00

Místo konání: Centrum Mariapoli, Praha – Vinoř

Následovat bude individuální mentoring a společné online setkání, přesný termín si dohodneme s účastníky na místě.

Účastnický poplatek: 1500,- Kč

 

Profily školitelů:

Mark Postema

I’m an eduScrum trainer and responsible for eduScrum in the Czech Republic. I’m also part of the international eduScrum team. Most of my time I work as a Physics and English teacher on an elementary school in Trutnov. I also work as a freelancer for several educational projects in the Czech Republic. I organize international internships for teacher and I’m tying to build bridges between education and business. Since summer 2019 eduScrum is accredited by the Czech Ministry of Education. More about me on LinkedIN.

“It’s beautiful and inspiring to see how students can flourish in an environment built on trust and transparency. They keep surprising me with their skills and creativity. I see myself as a facilitator. It’s my responsibility to create the right environment so that they can perform the best they can. Like a beekeeper does for his bees.”

Jolana Dočkalová

Jolana Dočkalová

Vzdělávání, zvláště tomu neformálnímu, se věnuji téměř dvacet let v česko-slovenském i evropském kontextu. Zaměřuji se na osobnostní i profesní růst mladých lidí a budování kapacit neziskových organizací. Využívám k tomu mentoring a koučování jako účinné nástroje rozvoje kompetencí. Vystudovala jsem kulturní a sociální antropologii, pro svou práci čerpám inspiraci i z dalšího vzdělávání, například z dvouletého výcviku v Gestalt koučování. Školou života jsou pro mě moje 3 děti, možná i proto spolupracuji čím dál častěji se školami, například na na workshopech, které jsou zaměřeny na to, jak pracovat s koučovacím přístupem ve výuce. Od roku 2020 spolupracuji se sítí Scioškol na přípravě jejich nové koncepce. Více o mě: zde

 

 

Další informace o školení: https://www.eduscrum.cz/training/